Mustikka ja puolukka sisältävät polyfenoleita

Sekä mustikka että puolukka sisältävät runsaasti erilaisia polyfenoliyhdisteitä. Puolukasta niitä on eristetty ja tunnistettu yhteensä 28 erilaista. Fenoliyhdisteille tunnusomaista on aromaattinen rengas, johon on liittynyt hydroksyyliryhmä (-OH).

flavonoidien yleinen rakennekaava

Flavonoidien yleinen rakennekaava

Flavoinoidit ovat yksi mustikoiden ja puolukoiden sisältämien polyfenoliyhdisteiden luokka. Flavonoidit voidaan luokitella kemiallisen rakenteensa mukaan 12 eri alaluokkaan, joista esimerkkeinä antosyanidiinit, flavonit, flavonolit ja kalkonit.

Flavonoideja tunnetaan yhteensä yli 4 000 erilaista. Flavonoidit antavat kukille, siemenille, marjoille ja hedelmille keltaiset, punaiset ja siniset värit, minkä arvellaan houkuttelevan eläimiä ja pölyttäjiä kasveihin. Ne suojelevat kasveja liiallisen ultraviolettisäteilyn aiheuttamilta haitoilta ja niitä löytyykin useimmiten kasvisten ja hedelmien kuorista. Flavonoidit maistuvat karvaalle ja siten suojelevat kasvia eläimiltä ja tuhohyönteisiltä. Antibakteeriset ominaisuudet suojelevat kasveja sieniltä, viruksilta ja bakteereilta. Lisäksi niillä saattaa olla vaikutusta kasvien solunkasvuun, kasvien fysiologian säätelyyn ja ne voivat toimia kemiallisina välittäjäaineina.

marjoja.jpg

Flavonoidien synteesi tarvitsee valoa, joten niitä löytyy kasvien maanpäällisistä osista. Eniten niitä on kuoriosissa, joten hedelmien kuoriminen vähentääkin niiden saamista ravintosta. Kasvihuoneessa viljellyissä kasveissa flavonoideja on vähemmän kuin ulkona kasvaneissa. Määriin vaikuttavat myös hedelmän kypsyysaste ja koko, niiden määrä kasvaa sadon kypsyessä.

Tutkimusten mukaan flavonoidit ovat antioksidantteja, estävät tulehduksia, syöpää, sydän-ja verisuonitauteja sekä bakteerien kasvua. Siksi niiden niitä sisältävien kasvien, marjojen ja hedelmien nauttiminen on tärkeää.